Sphinx – sieć restauracji zarządzana przez Sfinks Polska – wprowadziła nowe menu. Wśród nowości znalazła się m.in. shoarma na ostro, soczyste steki wołowe rib-eye i szkocki t-bone, trzy dodatkowe dania makaronowe, zupa borowikowa, a ze słodkości - sernik z malinami i ciasto czekoladowe z bitą śmietaną. Poza tym w menu pojawiły się nowe sałaty i przystawki, także z owocami morza.

 

- Shoarma cieszy się niesłabnącą popularnością ze strony klientów, dlatego mamy nadzieję, że jej wielbiciele zainteresują się tym daniem w pikantnej wersji. Dodatkowo rozszerzamy inne kategorie dań. Wprowadzamy m.in. nowe steki wołowe oraz dania z kurczaka, a także nowe przystawki i sałaty. Zauważyliśmy, że nasi goście coraz chętniej sięgają po potrawy spoza kultowych propozycji z naszej karty dań, dlatego staramy się systematycznie urozmaicać tę ofertę – mówi Bogdan Bruczko, wiceprezes Sfinks Polska.

W ramach nowości w restauracjach Sphinx można zamówić pizzę na grubym lub cienkim cieście. Poza tym w karcie znalazły się t-bone stek ze szkockiej wołowiny podawany z sałatką Ale Feta!, masłem czosnkowym oraz złocistymi talarkami lub z ryżem. W podobny sposób serwowany jest rib-eye stek, czyli plaster soczystej wołowiny z okolicy żebrowej. Ponadto, wśród nowości pojawił się aromatyczny kurczak orientalny z migdałami i rodzynkami, podawany z ryżem i mieszanką smażonych warzyw.

Sekcja makaronów została wzbogacona o spaghetti peperoncino, czyli makaron z włoskim sosem ze świeżej pietruszki, papryki, czosnku oraz oliwy z oliwek, tagliatelle w sosie śmietanowym z polędwicą i grzybami oraz tagliatelle calabrese, czyli makaron w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, rukolą oraz włoską szynką.

Wśród nowych dań przystawkowych pojawiły się m.in. złociste krewetki podawane z sosem na mieszance sałat. Wielbiciele sałatek mogą od teraz skusić się na sałatkę a’la caprese oraz mix sałat z boczkiem i serem pleśniowym.

Z kolei na łasuchów czeka sernik z malinami, podawany z bitą śmietaną i polewą malinową oraz ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i polewą czekoladową.