Tej jesieni w restauracjach Sphinx gości będą rozgrzewać delikatna zupa „Krem z dyni”, „Shoarma z polędwiczek Cheese and Spice”, „Kurczak curry z miętą”, „Quesadilla z shoarmą” oraz „Mini kofta”. To pięć wyśmienitych dań z najnowszej odsłony „Gwiazd Sezonu”. W roli „Gości specjalnych” jesiennej oferty pojawiły się trzy steki - „Stek New York z sambalem”, „Stek surf and turf z krewetkami”, „Stek argentyński z sosem chimichurri” oraz po raz pierwszy „Żeberka wołowe z sosem BBQ”. Z myślą o chłodnych dniach wprowadzono także do menu grzane piwo i wino. Najnowsza oferta „Gwiazdy sezonu” dostępna jest w restauracjach Sphinx w całej Polsce do 14 grudnia br.

- W sieci Sphinx pracuje wielu utalentowanych i kreatywnych kucharzy, którzy mają bardzo dużo pomysłów na wyśmienite dania. Niedawno mieliśmy okazję poznać część z nich w ramach konkursu kulinarnego „Gwiazdy Sezonu”. Spośród ciekawych, autorskich przepisów, jakie zostały zgłoszone przez naszych kucharzy z całej Polski, warto wspomnieć o kurczaku curry z sosem jogurtowo-miętowym, który zwyciężył w konkursie i dlatego znalazł się w najnowszej sezonowej ofercie. Zachęcamy do spróbowania tego, jak również pozostałych dań z jesiennej odsłony „Gwiazd Sezonu” skomponowanych z myślą o rozgrzaniu przy chłodnej aurze - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Sphinx.

Wśród nowości jesiennej wkładki „Gwiazdy sezonu” znalazł się „Kurczak curry z miętą”, czyli grillowany filet z kurczaka marynowany w curry z dodatkiem miodu i soku z cytryny, podawany z ryżem curry, sałatką wegetariańską i podkreślającym smak mięsa sosem miętowym. Na uwagę zasługuje również „Mini kofta” składająca się z grillowanych aromatycznych kiełbasek serwowanych z frytkami i oryginalnym ajwarem, czyli pochodzącej z kuchni serbskiej lekko pikantnej pasty warzywnej na bazie papryki i bakłażana. Miłośnikom meksykańskich smaków Sphinx poleca nową przystawkę - „Quesadillę z shoarmą” składającą się z zapiekanych tortilli z shoarmą delikatną, serem, cukinią, papryką i ostrym sosem tabasco, podawanych z salsą pomidorową lub jednym z kultowych sosów. Goście mają również do wyboru „Shoarmę z polędwiczek Cheese and Spice”. To paski delikatnej polędwiczki wieprzowej, przyprawione pikantnym sambalem – gęstym indonezyjskim sosem chili, zapieczone z salsą pomidorową i serem, podawane z zestawem surówek oraz frytkami lub ryżem, bułką pita i trzema kultowymi sosami. W jesiennej ofercie restauracji Sphinx nie mogło zabraknąć dyni, serwowanej w postaci delikatnej kremowej zupy z dodatkiem imbiru, soku pomarańczowego i śmietany, podawanej z chrupiącym bekonem i świeżą bazylią. Na chłodne dni restauracje Sphinx proponują też grzane piwo z imbirem, cytryną i miodem oraz aromatyczne grzane wino z pomarańczą i goździkami.

Tym razem w roli gości specjalnych w menu pojawiły się delikatne „Żeberka wołowe z sosem BBQ”, podawane z ziemniakiem w mundurku z masłem czosnkowym i sosem BBQ, a także steki. Spośród nich na uwagę zasługuje soczysty „Stek New York” z rostbefu podawany z chrupiącymi cząstkami ziemniaka oraz cukinią grillowaną z sambalem. Zamawiając natomiast „Stek surf and turf z krewetkami” można skosztować polędwicy wołowej z grillowanymi krewetkami, chipsem bekonowym oraz chrupiącymi półksiężycami i sosem czosnkowym. Z kolei wyśmienity stek z argentyńskiego angusa serwowany jest ze złocistymi talarkami, sałatką wegetariańską oraz oryginalnym sosem chimichurri. Wszystkie steki z wkładki są również dostępne w specjalnym menu degustacyjnym, idealnym na spotkania w kilkuosobowym gronie.