Sylwester Cacek, akcjonariusz oraz członek rady nadzorczej Sfinks Polska, nabył od OrsNet wszystkie prawa poboru akcji Sfinksa w liczbie 2 574 286. Przejęte prawa poboru umożliwiają objęcie akcji serii J w stosunku 1 do 1 w ramach rozpoczętej w poniedziałek subskrypcji. Zapisy na papiery Sfinks Polska potrwają do 9 czerwca. Oferta akcji serii J obejmuje blisko 14,9 mln walorów spółki.

- Nabycie praw poboru przez pana Sylwestra Cacka świadczy o tym, że spełnia on swoje wcześniejsze zapowiedzi dotyczące przystąpienia do emisji i odbudowania udziału w akcjonariacie Sfinksa. Systematycznie realizują się nasze kolejne założenia związane z ofertą, co wpływa także na stabilizację w zakresie zarządzania operacyjnego i ułatwia równoległą realizację planu inwestycyjnego. Konsekwentnie odbudowujemy potencjał sprzedażowy m.in. poprzez otwarcia nowych restauracji Sphinx i WOOK, które nabierają coraz większego tempa, rozwijanie projektu expressów i działania  wspierające sprzedaż. Dotychczasowe efekty naszej pracy widoczne w wynikach za I kwartał 2011 napawają nas optymizmem. Jednocześnie przygotowujemy się już do realizacji kolejnych założeń strategii rozwoju, planując działania na drugie półrocze i mamy nadzieję, że po zakończeniu emisji będziemy mogli przystąpić do ich realizacji pełną parą – komentuje Jacek Woźniewicz, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.

Oferta publiczna z prawem poboru obejmuje blisko 14,9 mln akcji serii J Sfinks Polska, co pozwoliłoby na pozyskanie ok. 84,1 mln zł. Spółka zamierza także wyemitować do 7,4 mln akcji serii I, które mają zostać zaoferowane bankom ING BŚ i PKO BP w ramach planowanej konwersji do 45% zadłużenia . Cena emisyjna akcji serii I oraz J wynosi 5,65 zł.