Sieć Chłopskie Jadło, należąca do Sfinks Polska, uruchomiła w Warszawie kolejną restaurację. Nowo powstały lokal znajduje się przy popularnym trakcie turystycznym, Krakowskim Przedmieściu 64, w zabytkowym Domu Polonii. To trzecia restauracja pod tym szyldem w mieście. Lokal Chłopskie Jadło jest prowadzony w modelu franczyzowym.

 

- Bardzo się cieszymy, że po kilku miesiącach pracy poświęconej na remont lokalu, Chłopskie Jadło zawitało w tak prestiżowym miejscu Warszawy. Krakowskie Przedmieście licznie odwiedzają warszawiacy oraz turyści, w tym obcokrajowcy. Zwiedzając Starówkę i okolice mają okazję zobaczyć zabytkowe miejsca stolicy, ale też zasmakować w polskiej domowej kuchni, która od lat jest wyróżnikiem naszej sieci - mówi Dorota Cacek, wiceprezes spółki Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.

 

Nowa restauracja jest usytuowana na parterze budynku i zajmuje powierzchnię blisko 150 mkw. Przygotowano w niej miejsce dla ponad 80 osób, które mogą zasiąść przy 25 stołach. Wnętrze Chłopskiego Jadła to motywy folklorystyczne, wprowadzające w sielski klimat polskiej wsi. Głównym elementem wystroju jest namalowany na ścianie mural „Wiejska uczta” pędzla Sławomira Gębczyńskiego, absolwenta warszawskiej ASP, który jest menedżerem tego lokalu. W wiejskie klimaty klientów wprowadza także muzyka ludowa nagrana specjalnie na potrzeby sieci Chłopskie Jadło przez zespół ludowy. Przed restauracją znajduje się ogródek sezonowy, z którego można podziwiać panoramę Traktu Królewskiego.

 

 

Lokal został przygotowany również z myślą o rodzinach z dziećmi. Zapewnia m.in. krzesełka do karmienia oraz barwny kącik dla maluchów, gdzie mogą się bawić. Restauracja jest także przystosowana do organizacji przyjęć i imprez okolicznościowych, a na potrzeby grup mogą być wykorzystywane dodatkowe sale bankietowe. Oferta Chłopskiego Jadła to dania domowej kuchni polskiej, ale w lekkim wydaniu, przygotowywane na bazie oryginalnych receptur. Serwowane są tam m.in. mięsa, zupy, przekąski i marynaty własnego wyrobu, rozmaite kasze i placki, a przede wszystkim ręcznie lepione pierogi – z wody lub z pieca. Zadbano również o podniebienia najmłodszych, którzy mogą spróbować propozycji z menu dla dzieci.

 

 

Restaurację można odwiedzać od poniedziałku do czwartku w godzinach 11.00 – 23.00, w piątki i soboty do 24.00, a w niedziele do 22.00.