Edoardo Podestá został nowym dyrektorem operacyjnym (COO) Dachser Air & Sea Logistics. Dotychczas pełnił funkcję dyrektora zarządzającego Dachser ASL w regionie Azji i Pacyfiku, a obecnie będzie kierował działalnością firmy w zakresie transportu morskiego i lotniczego w skali globalnej. Podesta przejmuje stanowisko piastowane dotychczas przez Jochena Müllera.

Dachser wraz z obecnym COO Air & Sea Logistics, Jochenem Müllerem, podjęli obopólną decyzję o nieprzedłużaniu kontraktu po jego wygaśnięciu w 2020 roku. Müller zakończy wówczas pracę w Dachser.

W ostatnich latach Jochen Müller był odpowiedzialny za rozwój obszaru biznesowego ASL jako organizacji o światowym zasięgu działania, tworząc tym samym podwaliny pod globalnie zintegrowane rozwiązania w zakresie łańcucha dostaw. To właśnie dzięki jego zaangażowaniu możliwe było skonsolidowanie firmowych struktur wspierających przyszłą ekspansję frachtu lotniczego i morskiego. Dachser dziękuje Jochenowi Müllerowi za jego wieloletnią, ciężką pracę opartą na wzajemnym zaufaniu, a także życzy mu dalszych sukcesów w życiu osobistym i zawodowym.

Kierowanie globalnym biznesem ASL przechodzi w ręce Edoardo Podesty, doświadczonego managera od lat związanego z Dachser. 57-letni Włoch dołączył do firmy w 2003 roku jako członek zarządu spółki joint venture Züst Ambrosetti Far East Ltd. po przejęciu jej przez operatora. W uznaniu dla jego sukcesów w rozwijaniu działalności ASL w Azji, został w 2014 r. powołany na stanowisko dyrektora zarządzającego w regionie Azji i Pacyfiku.

„Edoardo Podestá łączy swój przedsiębiorczy sukces oraz wyjątkowe umiejętności przywódcze z doskonałą znajomością azjatyckiego i globalnego rynku frachtu lotniczego i morskiego”, mówi Bernhard Simon, CEO Dachser. „Jako COO Air & Sea Logistics, będzie kontynuował rozwój naszej międzykontynentalnej sieci transportu lotniczego i morskiego, jeszcze ściślej integrując ją z naszą europejską siecią transportu drogowego” – dodaje.