Polityczny Barometr BETFAN wskazuje, że w okręgu warszawskim w starciu wyborczych „jedynek” PiS przegra z KO - Donald Tusk pokona Piotra Glińskiego różnicą co najmniej 225 tys. głosów. Legalny polski bukmacher BETFAN prognozuje też, że lider warszawskiej listy Nowej Lewicy, Adrian Zandberg, zbierze więcej głosów niż Sławomir Mentzen z Konfederacji, a w okręgu 20., tzw. „obwarzanku”, Mariusz Błaszczak (PiS) pokona Janusza Korwin-Mikkego (Konfederacja). Zwycięzcy nie powinni się jednak zbytnio przywiązywać do swoich miejsc w Sejmie - zdaniem BETFAN nie przetrwa on pełnej kadencji.

Na niespełna cztery tygodnie przed wyborami parlamentarnymi analizy BETFAN wskazują, że choć PiS zdobędzie więcej niż 35% głosów, nie zdoła utrzymać samodzielnej władzy. Kto będzie jego koalicjantem? Według Politycznego Barometru BETFAN, niezależnie od dotychczasowych oficjalnych wypowiedzi polityków, zostanie nim Konfederacja. Mimo deklaracji przywiązania obu stron do konserwatywnych wartości nie będzie to jednak trwały związek, a kadencja Sejmu, według bukmachera, zostanie skrócona. Temu scenariuszowi BETFAN daje 57% szans. Przeciwna opcja – że Sejm przetrwa pełną kadencję, ma 43% szans.

Kto zdaniem BETFAN zasiądzie w sejmowych ławach tej jesieni i jak wypadną wyborcze pojedynki? - Oprócz Donalda Tuska i Jarosława Kaczyńskiego, którzy zdobędą najwięcej głosów w swoich okręgach i mają pewne miejsca, do Sejmu dostanie się też Roman Giertych, rywalizujący z prezesem PiS w Kielcach. Giertych przegra co prawda pojedynek na liczbę głosów, ale jego wynik i tak wystarczy do sejmowego mandatu. W starciu innych politycznych liderów Adrian Zandberg wygra ze Sławomirem Mentzenem, choć ten drugi pokona Michała Koboskę w okręgu warszawskim. Nasze analizy pokazują też, że w okręgu obejmującym Białystok Szymon Hołownia wyprzedzi Krzysztofa Bosaka, ale przegra z Krzysztofem Truskolaskim. W okręgu katowickim zaś Mateusz Morawiecki pozostawi w tyle Borysa Budkę, a w Rzeszowie Zbigniew Ziobro zbierze więcej głosów od Pawła Kowala –podaje Szymon Sobociński, szef analiz politycznych BETFAN.

Na warszawskich listach wyborczych konkurencja jest duża i emocje będą budzić nie tylko „jedynki”, ale też dalsze pozycje na listach wyborczych. Dla przykładu, zdaniem bukmachera więcej osób zagłosuje na Ryszarda Petru (Trzecia Droga) niż na popularnego pisarza Jacka Dehnela (Nowa Lewica). Obaj co prawda zamykają listy wyborcze swoich komitetów, ale sejmowy mandat z ostatniego miejsca nie jest rzadkością. Ciekawie zapowiada się wewnętrzny pojedynek na liście Konfederacji - miedzy żoną Janusza Korwin-Mikke, Dominiką, a Jackiem Bartyzelem. Według prognoz BETFAN znane nazwisko i dość wysokie, piąte miejsce na liście, nie wystarczą, by pokonać współpracującego z Ordo Iuris i startującego z ostatniego miejsca Bartyzela.

Z kolei w okręgu 20., okalającym Warszawę, tzw. obwarzanku, poza zwycięstwem Mariusza Błaszczaka nad Januszem Korwin-Mikke, bukmacher spodziewa się, że obecna posłanka Kinga Gajewska, nr 2 na liście KO, pokona Karinę Bosak, nr 2 na liście Konfederacji, a prywatnie żonę jednego z jej liderów, Krzysztofa Bosaka.

W dniu wyborów parlamentarnych odbędzie się także referendum. Według analiz BETFAN frekwencja referendalna nie przekroczy 47,5% i w związku z tym nie będzie ono prawnie wiążące.

Polityczny Barometr BETFAN to systematycznie uaktualniany zestaw analiz i prognoz dotyczących ważnych wydarzeń politycznych, krajowych oraz zagranicznych, przygotowany przez dział analiz BETFAN, polskiego legalnego bukmachera. W oparciu o te dane BETFAN prognozuje rozstrzygnięcia przyszłych zdarzeń politycznych i na tej podstawie wystawia kursy.